Tak, orzechy rosną w różnych częściach świata, w zależności od gatunku. Niektóre z najpopularniejszych gatunków orzechów i ich obszary występowania to:
- Orzech włoski – pochodzi z obszaru Morza Śródziemnego, a jego najwięksi producenci to Chiny, Turcja i Iran.
- Orzech laskowy – występuje naturalnie w Europie, Azji i Ameryce Północnej, a jego najwięksi producenci to Turcja, Włochy i Hiszpania.
- Orzeszki ziemne (arachidowe) – pochodzą z Ameryki Południowej i Środkowej, a najwięksi producenci to Chiny, Indie i Nigeria.
- Migdały – pochodzą z obszarów Morza Śródziemnego, a najwięksi producenci to USA, Hiszpania i Australia.
- Orzechy nerkowca – pochodzą z Brazylii, ale uprawiane są w wielu krajach tropikalnych, w tym w Indiach i Wietnamie.
- Orzechy pistacjowe – pochodzą z Bliskiego Wschodu, a ich najwięksi producenci to Iran, Turcja i USA.
- Orzechy brazylijskie – pochodzą z lasów tropikalnych Ameryki Południowej, a ich najwięksi producenci to Brazylia, Peru i Boliwia.
Oprócz tych gatunków istnieją też inne, jak na przykład orzech makadamia, który pochodzi z Australii, orzech pekan, który pochodzi z Ameryki Północnej, czy orzech kokosowy, który pochodzi z tropikalnych regionów Azji i Oceanii.