Ciasteczka orzechowe

Oto przepis na proste i smaczne ciasteczka orzechowe:

Składniki:

  • 1/2 szklanki masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

Instrukcje:

  1. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
  2. W dużej misce ubij masło z cukrem, aż uzyskasz kremową konsystencję.
  3. Dodaj jajko i ekstrakt waniliowy i dobrze wymieszaj.
  4. W osobnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól.
  5. Stopniowo dodaj suche składniki do mokrych, mieszając cały czas, aż powstanie gładkie ciasto.
  6. Dodaj posiekane orzechy włoskie i wymieszaj.
  7. Nałóż ciasto łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, pozostawiając między nimi wystarczającą przestrzeń.
  8. Piecz ciasteczka przez około 10-12 minut, aż lekko się zrumienią.
  9. Wyjmij ciasteczka z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia na blasze przez około 5 minut.
  10. Przenieś ciasteczka na kratkę do ostygnięcia.

Gotowe ciasteczka orzechowe będą idealnym dodatkiem do porannej kawy lub herbaty. Przechowuj je w szczelnym pojemniku lub torbie strunowej, aby zachować ich świeżość.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *