Najpopularniejsze orzechy w Polsce

W Polsce najpopularniejsze orzechy to:

  • orzech włoski – najbardziej znany i powszechnie dostępny w sklepach, popularny do spożycia na surowo, ale też dodawany do wypieków i dań kulinarnych,
  • orzech laskowy – często spotykany na polskich stołach w sezonie jesiennym, ale także stosowany w kuchni do wyrobu ciast i deserów,
  • orzechy nerkowca – coraz częściej pojawiające się w sklepach i na polskich stołach, chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do sałatek, wypieków i dań kulinarnych,
  • orzechy arachidowe (ziemne) – popularne jako przekąska, ale także wykorzystywane w kuchni do przygotowywania sosów i innych dań,
  • migdały – coraz częściej pojawiające się w polskiej kuchni, szczególnie popularne jako składnik mleka migdałowego i wypieków,
  • orzechy pistacjowe – zyskujące na popularności w Polsce, szczególnie w wypiekach i deserach,
  • orzechy brazylijskie – mniej popularne niż pozostałe orzechy, ale także dostępne w polskich sklepach i wykorzystywane w kuchni.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *