Sos orzechowy

Oto przepis na prosty sos orzechowy:

Składniki:

  • 1/2 szklanki masła orzechowego
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka syropu klonowego lub miodu
  • 1/4 łyżeczki soli

Instrukcje:

  1. W małym rondlu połącz masło orzechowe, mleko, syrop klonowy lub miód oraz sól.
  2. Podgrzewaj sos na małym ogniu, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. Gotuj sos przez około 1-2 minuty, aż będzie gładki i jednolity.
  4. Zdejmij sos z ognia i pozostaw do ostygnięcia.
  5. Przelej sos do słoika i przechowuj w lodówce.

Ten sos orzechowy idealnie pasuje do różnych potraw, takich jak kurczak, warzywa, makarony, a nawet naleśniki czy gofry. Możesz go także użyć jako składnika w innych przepisach, np. do ciast czy muffinek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *