W Polsce najpopularniejsze orzechy to:
- orzech włoski – najbardziej znany i powszechnie dostępny w sklepach, popularny do spożycia na surowo, ale też dodawany do wypieków i dań kulinarnych,
- orzech laskowy – często spotykany na polskich stołach w sezonie jesiennym, ale także stosowany w kuchni do wyrobu ciast i deserów,
- orzechy nerkowca – coraz częściej pojawiające się w sklepach i na polskich stołach, chętnie wykorzystywane w kuchni jako dodatek do sałatek, wypieków i dań kulinarnych,
- orzechy arachidowe (ziemne) – popularne jako przekąska, ale także wykorzystywane w kuchni do przygotowywania sosów i innych dań,
- migdały – coraz częściej pojawiające się w polskiej kuchni, szczególnie popularne jako składnik mleka migdałowego i wypieków,
- orzechy pistacjowe – zyskujące na popularności w Polsce, szczególnie w wypiekach i deserach,
- orzechy brazylijskie – mniej popularne niż pozostałe orzechy, ale także dostępne w polskich sklepach i wykorzystywane w kuchni.