Zupa dyniowa – przepisy

Zupa dyniowa to popularna potrawa jesienią i zimą. Jej delikatny smak i aromat sprawiają, że z chęcią sięgamy po nią w chłodne dni. Poniżej przedstawiamy kilka przepisów na zupę dyniową:

  1. Klasyczna zupa dyniowa z mleczkiem kokosowym

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 puszka mleczka kokosowego
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku
  • gałka muszkatołowa do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
  3. Dodaj do cebuli dynię i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj z warzywami.
  5. Dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż dynia zmięknie.
  6. Po tym czasie dodaj mleczko kokosowe i dopraw solą i pieprzem.
  7. Przełóż zupę do blendera i zmiksuj na gładki krem.
  8. Podaj zupę na talerze i posyp gałką muszkatołową.
  9. Zupa dyniowa z imbirem i pomarańczą

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 pomarańcza (sok i skórka)
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. Dynię obierz, usuń pestki i pokrój na mniejsze kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej masło i zeszklij cebulę oraz czosnek.
  3. Dodaj do cebuli dynię i starty imbir i smaż przez kilka minut.
  4. Dodaj bulion i gotuj na wolnym ogniu przez około 30 minut, aż dynia zmięknie.
  5. Po tym czasie dodaj sok z pomarańczy oraz skórkę startą na tarce i dopraw solą i pieprzem.
  6. Przełóż zupę do blendera i zmiksuj na gładki krem.
  7. Podawaj zupę na talerze i posyp startą skórką pomarańczową.
  8. Zupa dyniowa z ciecierzycą

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *